SPONTANIA
Your Cart

Jasper

JASPER (Joint Attention, Symbolic Play, Engagement, and Regulation)

JASPER (Joint Attention, Symbolic Play, Engagement, and Regulation) este o interventie bazata pe joc, care se axeaza pe abilitatile de comunicare sociala, atentie impartasita, joc simbolic, implicare si reglare comportamentala (la nivel emotional). Metoda a fost dezvoltata de Dr. Connie Kasari de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) si imbina cu succes strategii naturale, raportate la varsta copilului, pentru a dezvolta jocul si comunicarea sociala. Metoda include parintii si educatorii, astfel incat implementarea interventiilor duce la generalizarea abilitatilor si mentinerea lor in timp.


Plecand de la ideea ca persoanele cu autism au mari dificultati in a impartasi emotiile si in a atrage atentia celorlalti oameni asupra experientelor traite de ei, credem ca este prioritar sa ne axam de la bun inceput pe aceste abilitati.  Karin Lifter descrie si defineste jocul ca fiind o serie de abilitati dezvoltate de catre copil de-a lungul evolutiei sale. Jocul este structurat in mai multe etape, raportat la varsta: joc simplu (explorativ), joc combinat, joc presimbolic (jocul functional) si jocul simbolic. Prin metoda Jasper, este evaluat nivelul actual al dezvoltarii jocului la copil, apoi se dezvolta ariile sociale specifice respectivului nivel. Dupa indeplinirea criteriilor aferente acelui nivel, se trece la urmatoarea etapa, monitorizand atent capacitatea copilului de a asimila urmatorul nivel.


Metoda are avantajul de a putea fi cu usurinta implementata de catre parinti si educatori, insa interventia functioneaza bine atunci cand este implementata concomitent cu ABA.
In ultimii 15 ani, cercetarile din cadrul acestei metode au aratat ca folosirea metodei JASPER produce progrese semnificative in privinta atentiei impartasite, comunicarii sociale si a reglarii emotionale. Metoda aduce o abordare noua in directia interventiei in autism, axandu-se exclusiv pe partea sociala, emotionala si de joc, motiv pentru care o consideram de o importanta majora.