Applied Behavior Analysis (ABA)
Applied Behavior Analysis (ABA) - in traducere, analiza comportamentala aplicata - Este stiinta in care principiile analizei comportamentului sunt aplicate in mod sistematic pentru a imbunatati comportamente semnificative din punct de vedere social. Se bazeaza pe manipularea factorilor din mediul inconjurator ce pot influenta comportamentul uman. In acest context, „comportament” se refera la actiuni si abilitati, iar „mediul inconjurator” la orice influenta – fizica sau sociala, asupra comportamentului.
Asadar, ABA aplica, in mod sistematic, interventii bazate pe principiile teoriei invatarii. De exemplu, un principiu al terapiei ABA este recompensarea. Intarind (recompensand) un comportament, cresc sansele ca acesta sa apara si sa fie mentinut in viitor, in viata de zi cu zi. Tot cu ajutorul principiilor si interventiilor ABA se pot diminua, inlocui sau chiar elimina comportamentele nedorite (autostimulare, autoagresivitate, etc.) ce pot interfera cu procesul de invatare.
Fiind o metoda cu zeci de ani de cercetare in spate, ABA este considerata in prezent cea mai eficienta abordare in cazul copiilor cu tulburari de dezvoltare. O serie de studii realizate pe grupuri de varsta incepand de la prescolari pana la adulti, au demonstrat ca tehnicile ABA pot produce imbunatatiri in limbaj, comunicare, relatii sociale, joc, auto-servire, motricitate precum si altele. Ceea ce mai putin stiu, este faptul ca ABA este folosita in peste doua sute de domenii, cum ar fi marile companii (in scopul motivarii angajatilor), in sport, de catre marile retele de socializare – asadar, nu doar in autism.
Ce trebuie sa stiti despre ABA este faptul ca abordarea si felul in care tehnicile sunt aplicate difera astazi in mod considerabil de felul in care era folosita in urma cu douazeci de ani, spre exemplu. Desi avea la baza aceleasi principii, astazi tendinta este ca predarea sa se produca pe cat posibil in sesiuni cat mai naturale, in medii firesti, in legatura cat mai stransa cu pasiunile si interesele copilului. Recompensele accesate in mod natural se refera la acele consecinte care vin firesc dupa un comportament (spre exemplu, unui copil care invata sa deschida un fermoar, ii este intretinut acel comportament pentru ca deschizand fermoarul poate ajunge la jucariile dorite din ghiozdan).
Pentru ca studiile din domeniu apar in numar foarte mare si pentru ca este o stiinta folosita pe o scara larga, este datoria noastra sa fim la curent cu noutatile extrem de valoroase care ajuta atat de mult in recuperarea copiilor si nu numai. Drept pentru care, exact asta facem, prin participarea la cursuri si conferinte si prin natura acreditarilor pe care le detinem. Dar este important ca si parintii copiilor care beneficiaza de servicii ABA sa fie informati, sa poata diferentia intre mituri si adevaruri, sa stie ca recompensarea nu e dresaj, ci principiul ce sta la baza invatarii in cazul fiecaruia dintre noi. Cu totii facem tot ce facem cu un scop, iar pentru noi toti exista o motivatie care ne intretine comportamentele in timp.
In acest sens, recomandam pentru parinti cartea Robert Schramm – Motivatie si recompensa – pentru o mai buna intelegere a principiilor ABA.