SPONTANIA
Your Cart

Terapie de grup

Terapie de grup

Suntem de parere ca cele mai eficiente programe sunt acelea care iau in calcul toate nevoile copilului. Prin urmare pregatirea pentru gradinita si scoala este esentiala. Aceasta presupune, desigur, lucrul in grup, obiective care tintesc direct interactiunea sociala, respectarea regulilor, raspunsul in cor si multe altele.  Activitatile desfasurate la grup sunt corelate cu planurile individualizate de lucru ale copiilor urmarindu-se astfel atat obiective individuale cat si colective.

Este grupul de socializare mai putin important decat sesiunea ABA desfasurata 1:1?

Una nu o exclude pe cealalta. In sesiunile individuale toata atentia este pe copil, de cele mai multe ori lipsesc oportunitatile de interactiune cu alti copii, mediul de lucru are putini stimuli perturbatori sau cel putin nu la fel ca cei regasiti intr-un mediu natural, cum ar fi la gradinita si scoala. Imaginati-va o zi obisnuita la gradinta. Vedeti un copil care plange dupa mamica lui, un altul bucuros ca a ajuns la gradinita, ii povesteste colegului despre activitatile desfasurate in weekend. O zariti si pe doamna educatoare care discuta cu unul dintre parinti iar intr-o alta parte a salii vedeti trei copii care joaca leapsa si sunt extrem de galagiosi. Intr-un final, lucrurile par sa se aseze si vedeti o sala plina de copii, asezati toti la masuta, care o urmaresc pe doamna educatoare. In acelasi timp un copil are nevoie la toaleta si cere voie sa mearga, altul a scapat creionul pe jos si il cauta pe sub masuta, o fetita tocmai a fost trasa de par de un baietel si plange iar un alt baietel este nemultumit deoarece el nu a primit creion. Toate cele enumerate mai sus, reprezinta stimuli naturali intalniti in mai toate mediile.

Pe de alta parte, in sesiunile individuale, terapeutul se straduieste sa asigure un mediu care sa ajute copilul sa-si mentina atentia asupra sarcinilor, cerintele lui sunt adresate direct copilului si nu grupului asa cum se intampla la gradinita, timpul de reactie si de raspuns al copilului poate fi ajustat in functie de nevoile lui. Pe scurt, mediul in care copilul lucreaza este unul asemanator unui laborator unde totul este controlat astfel incat eficienta interventiilor sa fie cat mai mare. Asta nu inseamna ca este ceva gresit si uneori este nevoie de asta pentru a facilita procesul de invatare.

In cadrul centrului nostru, grupurile pe care le organizam sunt de doua feluri: unul in care simulam gradinita sau scoala si unul in care ne focusam pe dezvoltarea relatiilor de prietenie pornind de la principiul reciprocitatii si egalitatii.
Consideram ca astfel de sesiuni au o importanta majora in dezvoltarea armonioasa a oricarui copil, in vederea deprinderii abilitatilor sociale dar si in pentru stimularea dorintei de a fi in preajma celorlalti, de a avea prieteni, de a se face placut si de a empatiza, de a prefera compania altor copii mai degraba decat joaca in singuratate.